Bečlije se obradovale meduzama u Dunavu – znak da je voda u reci čista

1. jul 2024 – Na Dunavu u Beču trenutno su u pokretu ogromni rojevi meduza, piše jučerašnji Kronen Zeitung. O čemu se radi u ovom čudnom prirodnom spektaklu i da li su stvorenja uopšte opasna? Odgovor je da nema razloga za brigu jer su male životinje potpuno bezopasne za ljude. Iako i slatkovodne meduze imaju kapsule za peckanje, one ne mogu  da prodru kroz ljudsku kožu, a njihova pojava je samo dokaz dobrog kvaliteta vode na Dunavu kod Beča.

Za pojavu ovih egzotičnih životinja prvenstveno je odgovorna trenutna visoka temperatura vode. Da bi se pojavile meduze, osim čiste vode, neophodno je da temperatura vode poraste na više od 25 stepeni Celzijusa. Novi Dunav trenutno ima toplih 27 stepeni, a u Staro Dunavu kod Beča izmereno je čak 28.

Kada se sve uzme u obzir, ovo je dobar znak za grad Beč, ocenjuju stručnjaci. Prisustvo ovih životinja smatra se prirodnim pokazateljem dobrog kvaliteta vode, jer one posebno osetljivo reaguju na uticaje životne sredine i mogu da se razvijui samo u čistim vodama, navodi Wiener Gewassern.

Foto/ilustracija: X mreža (Twitter) Nadja Hahn

Skorašnji članci

error: Content is protected !!